Samo polako: u redu je ako niste kreativni u izolaciji

window-view-1081788_1920-745x497.jpg.optimal.jpg

Članak sam u originalu objavila na DIYPhotography, a ovde je preveden na srpski za potrebe onih koji ne govore engleski. 🙂

Svi smo trenutno u istoj situaciji. Međutim, ne nosimo se svi na isti način sa njom, a i na svakog je uticala drugačije: neko radi kao i obično, neko se prebacio na rad od kuće, a neko neće raditi uopšte dok se pandemija koronavirusa ne završi. Kojoj god grupi pripadali, verujem da ste čuli milion predloga kako ostati kreativan u izolaciji.

Problem s ovim predlozima je što ponekad zvuče kao naređenje. Kao da morate da radite nešto „smisleno“ sve vreme. Čak i u trenutnoj situaciji, osećam kao da nas teraju da učimo, radimo, da budemo produktivni i kreativni. A mnogima od nas nije do toga, bar ne sve vreme.

Ovim člankom želela bih da se osvrnem na te teme. Kao što mi je običaj s ovakvm vrstom tekstova, želela bih da vam pružim podršku i dam pokoji savet. A vama kojima jeste do kreativnosti, htela bih da dam par ideja koje će vam pomoći da stvarate, ali da ne osećate pritisak da to morate.

Imate gomilu slobodnog vremena… Ili možda…?

Kao što rekoh, mnogo je načina na koje nas je situacija s koronavirusom pogodila. Ali uzmimo za primer one koji trenutno ne rade. Odjednom imate gomilu slobodnog vremena… Ili samo tako deluje? Možemo li to zaista nazvati slobodnim vremenom?

Pre svega, trenutno su mnogi od nas anksiozni, zbunjeni i depresivni. Nemamo pojma kada će se sve ovo završiti i mnogo je neizvesnosi, besa i frustracije u nama.Oni koji imaju porodice sada imaju mnogo više posla kod kuće. Deca ne idu u školu, ne možete ih ostaviti ni vašim roditeljima, a tu je i gomila kućnih poslova. Da i ne nabrajam dalje. Sve u svemu, nemate zapravo toliko slobodnog vremena.

Neki od vas možda trenutno imaju sve vreme sveta. No, to nije slobodno vreme kakvo biste želeli da bude. Ovo nije godišnji odmor. Ako ste ostali bez posla, po svoj prilici ste zabrinuti i pod stresom, i kreativnost vam je na poslednjem mestu – a to je savršeno normalno.

Da li morate i dalje da stvarate, učite i radite na sebi?

Ukratko: ne morate vi ništa.

Mislim da živimo u društvu koje nas uči da se osećamo vrednima samo ako radimo nešto „smisleno“, ako smo uvek nečim zauzeti, i ako seubijamo od posla. Neprestano nam govore da moramo biti „najbolja verzija sebe“. Mnogi od nas toga nisu svesni, i potrebno je dosta truda da postanemo popustljiviji i nežniji prema sebi. Znate ono, da prestanete da se osećate krivima ako jednom provedete ceo vkend u pidžami gledajući serije.

Slično tome, sada možda osećate pritisak društva da morate ostati kreativni. Da morate raditi na sebi, učiti, raditi, stvarati… A vama možda nije do toga. Anksiozni ste i pod stresom, što vodi ka kreativnoj blokadi. A svi kao da vam i dalje govore da je sad pravo vreme da „ulažete u sebe“, što čini da se osećate još gore.

Pa evo, i ja vam kažem da treba da uložite u sebe, ali tako što ćete raditi ono što se vama radi. Trenutno je najvažnije da radite stvari koje vas čine srećnima, koje vam pomažu da se smirite i da zaokupite misli. Za neke ljude, ovo podrazumeva kreativni rad. Drugi, pak, osećaju potrebu da čitaju i uče. A opet neki treći bi samo da gledaju serije u pidžami. Šta god vam se od ovoga radi – okej je, i normalno je. Slušajte sebe, budite fini prema sebi, i ne forsirajte kreativnost ako je ne osećate.

sloth
Raspoloženje danas

A šta ako se osećate kreativno, ali sputano?

Ako vam se nešto stvara, to je super! Ali sad se susrećemo s drugim problemima: svi smo trenutno ograničeni na različite načine, nezavisno od žanra fotografije kojim se bavimo. Evo vam mog primera: uglavnom fotkam pejzaže, ili kad sam na putovanjima. Ali kao i svi ostali, trenutno ne mogu da putujem, a „pejzaž“ koji vidim s balkona je sav od betona.

No ipak, između napada panike i plakanja, osećam potrebu da radim nešto kreativno. Možda se osećate slično, no mogućnosti su vam jako ograničene. Frustrirajuće, je l’ da? U skladu sa tim, imam tri predloga za vas. Nadam se da će vam pomoći da prevaziđete ograničenja i da stvarate bez ikakvog pritiska, za svoju dušu.

Snizite kriterijume

Pod ovim mislim na dve stvari: foto opremu i same fotografije.

Na primer, ako inače fotografišete portrete profesionalnom opremom, verovatno baš i niste za fotkanje telefonom. To bi vas moglo odvratiti od projekata „na daljinu“ kao što je recimo ovaj projekat Nikole Tamindžića. Ljudi koji vam poziraju preko video četa uglavnom će koristiti telefone. Ali mislim da bi trebalo da pokušate ako vam se nešto fotka. Na kraju krajeva, ipak je ovde poenta u iskustvu i povezivanju s ljudima, pre nego u savršenoj oštrini i rezoluciji.

Druga stvar su same fotografije. Ako vam se fotka… pa, fotkajte! Ne morate postavljati komplikovane svetlosne šablone, fotkati profesionalne modele i stvarati remek-dela. Samo se igrajte s fotoaparatom i zabavljajte se.

ulke.jpg
Ispustila sam ekomer na pod, pa sam ga rastvorila u vodi i napravila par fotografija. Ulje na vodi je jako česta tema, ali ja sam samo htela nečim da se zaokupim, tako da… Baš me briga 🙂

Promenite perspektivu

Kao što sam spomenula, mogućnosti su nam sad daleko od neograničenih. A ako se ipak osećate kreativno, vreme je da promenite perspektivu. Ovo može da se odnosi na više stvari: probajte nove žanrove i tehnike. Možete recimo najzad probati nešto što ste odavno želeli, ili se priključiti nekom foto-izazovu. Još jedanput – ne morate kreirati remek-dela. Umesto toga, usredsredite se na to da se zabavite, skrenete misli, i ispunite svoju potrebu za kreativnošću.

getty.jpg
Momak i ja smo napravili ovo kao odgovor na foto-izazov Getty muzeja. Svakako fotka nije remek-delo, ali baš smo se zabavili. Sličan izazov ima i Galerija Matice srpske 🙂

Lično nemam slobodnog vremena koliko bih volela, ali sam konačno uspela da isprobam „time-stacking“, tehniku koju sam odavno „merkala“. Nisam napravila neku super-kul fotografiju, ali uživala sam u samom fotkanju i obradi. Pomoglo mi je da skrenem misli – a mislim da je u tome i suština.

stack.jpg
Spojene 32 fotografije, snimljene u razmaku od 15 minuta

Ne morate uopšte fotografisati – neka bude nešto drugo

Kad imam ideju, najčešće sve postavim i krenem da fotkam, nadograđujući tu ideju usput. Sad se osećam nekako drugačije. Malo mi je teško da objasnim: imam poriv da nešto stvaram, ali nemam pojma tačno šta. Kao da prosto moram da radim nešto s rukama da ih zaokupim.

Ako se osećate slično i prosto ne znate šta biste fotkali – pa, ne morate fotkati. Stvarajte nešto drugo. Recimo, bavite se nekim „uradi sam“ projektom, kuvajte, slikajte, prčkajte oko auta, sadite cveće… Shvatate me već. Ako imate neku sasvim neodređenu želju za stvaranjem, ne morate se ograničavati na fotografiju ako vam nije do nje.

muffins.jpg
Dobiću 100 kila u izolaciji…
crosssticth.jpg
…a moji drugari će dobiti ručno pravljene poklone kad se najzad vidimo uživo 🙂

I za kraj…

U moru nekako agresivnih poruka „iskoristite izolaciju da radite na sebi“, pročitala sam nešto što mi se mnogo više dopalo: „There is no right way to feel right now“. U slobodnom prevodu, recimo: „Ne postoji ispravan način da se sada osećamo“. Drugim rečima, kako god se trenutno osećali, potpuno je normalno. Nemojte dozvoliti nikome da vam kaže kako je sad pravo vreme da „postanete najbolja verzija sebe“. Nemojte osećati krivicu ako niste kreativni ili produktivni. Ovo nije letovanje, ovo je vanredno stanje.

Budite nežni prema sebi, radite šta vam se radi, i pokušajte da ostanete smireni. Ako su vam potrebni pomoć i podrška, nemojte oklevati da ih potražite (ovde i ovde možete pronaći korisne informacije). Ako vam se stvara – sjajno, ali ako i ne, nemojte biti grubi prema sebi zbog toga. Zapamtite, sve će ovo proći, i tada ćemo imati dosta vremena i inspiracije za stvaranje.

Samo hrabro, možemo mi ovo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s