Srećan ti rođendan

Uvek sam ga posmatrala kao snažnog, autoritativnog čoveka. Pomalo sam ga se i plašila. Sećam se da sam ga kao dete često terala da stegne biceps na ruci, da pipnem. Pa onda usledi detinje “vaaaau”! Bio je prosečne visine, čak možda i oniži za muškarca. Ali nekako nabijen, snažan. I kao snažnog sam ga uvek doživljavala.

Dok sam bila dete, išli smo često kod njegove majke, moje babe, na selo. Ja sam išla svaki put, dok kućne žurke u praznoj “gajbi” nisu postale zanimljivije. Ali jednog od tih dana dok sam još bila premala za bančenje, šetala sam našom ulicom do centra sela. U povratku, išla sam suprotnom stranom, i u jednom momentu ga ugledala ispred kuće. Sedeo je na žutoj klupici, pogrbljen, prekrštenih nogu. Nosio je otrcani dedin maskirni prsluk i pušio cigaretu, zagledan u daljinu. Trgla sam se. Tada, prvi put od kako ga znam, izgledao je nekako slabašno i nemoćno. Ono malo sedih što je imao odjednom je postalo jedino što se videlo na njegovoj glavi. Odjednom, nisam više videla čoveka u punoj snazi, već starijeg čoveka, dekicu. A tada čak i nije bio star, mislim da je imalo malo preko četrdeset godina.

Na kraju krajeva, nikada i nije doživeo da bude star. Razboleo se dve-tri godine pre pedesetog rođendana, i umro mesec dana posle njega.

Tada, kada sam ga prvi put videla kao dekicu, nisam umela da objasnim taj osećaj. Nisam znala šta se dogodilo, i trajalo je samo sekund. Ali taj jedan sekund mi je ostao urezan u pamćenje čak i nakon svih ovih godina.

Na današnji dan, preda mnom bi stajao taj dekica. Ja bih mu nešto poklonila, a on bi me poljubio u obraz tako da mi zazvoni u glavi. Danas bi napunio šezdeset godina.

Srećan ti rođendan, ćale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s