A da probaš da voliš sebe?

„A da obučeš steznik ispod te suknje, da ti malo stisne guzu“? rekoše mi dok sam u tuđoj suknji pokušavala pristojno da se obučem za svečanu priliku. Obukla sam steznik. Žuljao me je i sve me je svrbelo.

„ A što ne nosiš tange? Te obične gaće ti se sve useku, lepše bi ti stajale tange“, rekoše mi dok mi ni kukovi još nisu narasli kako treba. Kupila sam tange. Bile su neudobne, osećala sam se u njima kao da to nisam ja.

„Te pantalone super stoje na ravan stomak“, rekoše mi dok sam sa svojih tada 80 kila isprobavala pantalone u koje sam se zaljubila. Nisam ih kupila.

„Je l’ bi ti ikad povećala sise? Mislim, ono, neka trojka bi ti baš lepo stajala na tvoju visinu“, rekoše mi dok sam još nosila onaj prvi pamučni brus, bez korpica. Srećom, nisam nikad povećala sise. Samo sam dugo patila što ipak nisu malo veće.

„U tome ćeš da izađeš?“ pitali su me kad bih u svojoj pažljivo smišljenoj kreaciji izašla iz sobe.

„Trebalo bi već sa dvadesetak godina početi sa kremama protiv bora“, rekoše mi dok mi još ni tinejdžerske akne nisu zarasle. I dalje imam tinejdžerske akne. A i bore.

„Jao meni je baš gadno kad žena ima dlakave ruke“, rekoše mi suptilno, zaljubljenoj i nesigurnoj. Izdepilirala sam ruke.

„Baš si lepa kad se nasmeješ. Ali možda bi trebalo da vežbaš da malo spustiš gornju usnu. Znaš, bila bi mnogo lepša da ti se ne vide desni“, rekoše mi u sred udvaranja. Srećom, već sam bila dovoljno odrasla, pa se i dalje se smejem oko glave. Sa sve desnima na izvol’te.

„A što se ne ofarbaš? Ne idu te sede, ti si lepa devojka i treba da vodiš računa o svom izgledu“, rekoše mi opominjuće nakon što sam rekla da je moju dugu, gustu kosu teško farbati.

Mnogo je bilo ovakvih komentara, pitanja i opaski kroz moj život. Od najranijeg doba, kroz detinjstvo, nesigurnu tinejdžersku fazu, koja je zbog svega toga prešla u još nesigurnije dvadesete. Još uvek sve to čujem i sad, u tridesetima.

Ali nešto se sa mojih tridesetak godina promenilo. Možda je to malo kasno, ali ja sam tek tad počela da prihvatam sebe. Doduše, i dalje se malo trgnem kad vidim da su mi se pamučne gaćice ocrtale na uskim pantalonama. Ili kad vidim da sam se ugojila, naročito u predelu stomaka. Neke svoje „nesavršenosti“ sam rano prihvatila, a na nekima još radim. Koliko god vodila računa, nisam „savršena“, šta god „savršeno“ uopšte značilo. Jer lepota je ionako u oku posmatrača, to nije samo isprazna fraza.

Ko me voli, voli me i sa mojim malim sisama i velikim dupetom. Voli me i kad se zategnem, a i kad mi stomak nije dovoljno ravan za one pantalone. Voli me i u mojim čudnim kreacijama, i u pidžami, i golu. Sedu, ofarbanu, nasmejanu, uplakanu, s borama ili aknama, i glatku i dlakavu. Ali ono najvažnije je da ja konačno uspevam da volim samu sebe u svim tim izdanjima.

Imam male sise, ali ih imam, zdrave su. I verujte, to je najvažnije. Imam veliko dupe koje sam, gle čuda, počela jako da volim kod sebe. Oblačim ga u haljine, suknje i pantalone svih vrsta, sa sve “običnim” gaćama. Kome se ne sviđa, uvek može da mi ne gleda u dupe. Imam sede kao moja mama i baka, i izgledaju kao vlati srebra. Divne su. Smejem se od srca, sa sve vidljivim desnima, i svim zdravim zubima na broju. Dobro je samo dok se smejem. A kad smo kod smeha – i bore su od njega. I sve dok imam „smejalice“ više nego „mrštilice“, sve je u redu.

Možda sam se malo kasno osvestila, ali možda i nikad nije kasno da se filtriraju neumesni komentari i pitanja drugih. Možda je uvek pravo vreme da kažeš sebi: “A da probaš da voliš sebe?”

2 thoughts on “A da probaš da voliš sebe?

  1. Jaoooooj, pa to su školski primeri takozvanog “negginga”. Koji retardiranci. Volela bih da su naucili da misle svojom glavom, ali nisu, znam.

    1. U pravu si. Zastrašujuće je što je to dolazi od tako mnogo ljudi, a verujem da je često čak i nesvesno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s