Uznemirujuća fotografija

Telefonski poziv, i plačni glas koji kaže: “Izgubili smo M.”

Već narednog jutra, pojavljuju se vesti o “samoubistvu”, “mladiću koji je skočio sa zgrade” i “tragediji u S. ulici”. Sve su iste. Sve su šture. U svima piše da je mlađi muškarac skočio sa zgrade i ostao na mestu mrtav. I da je uviđaj u toku. Neke čak imaju i ekskluzivnu izjavu gospođe koja je u šoku.

Ali, jedan portal ima čistu ekskluzivu. Na njihovom sajtu se nalazi i “UZNEMIRUJUĆA FOTOGRAFIJA”, što je naravno istaknuto velikim slovima. U nastavku je vest da je muškarac skočio sa zgrade. Ispod naslova, iste, šture informacije. Mlađi muškarac, skok sa zgrade, uviđaj u toku. I ta fotografija, snimljena iz jednog stana iste ili susedne zgrade. I zasigurno prodata potralu kao ekskluziva.

Pitam se, kako li izgleda osoba koja je snimila fotografiju. Čime li se bavi. Pitam se kako izgleda glava nekoga ko čuje prasak i izađe na prozor.A kad shvati da je to bio prasak ljudskih kostiju i lobanje, prvi impuls mu je da uzme telefon ili fotoaparat i snimi fotografiju. Jer je posle može ustupiti nekom portalu koji lovi klikove.

A vi koji klikćete, jeste li napojili oči? Jeste li zadovoljili zversku potrebu za tuđom patnjom? Jeste li se našokirali? Jeste li se nacoktali svojim zmijskim jezicima? Jeste li imali temu za prepričavanje u pola glasa kad se sretnete s komšinicom ispred prodavnice?

Za slučaj da vam fotografija nije dovoljno uznemirujuća, nešto bih vam rekla. Taj mlađi muškarac čiju fotografiju ste pogledali je bio nečiji partner, brat i prijatelj. Imao je divan osmeh i jako tužne oči. Mnogo je pušio. Bio je strašno pametan, mnogo je razmišljao i pričao. Bio je mnogo rasejan, što je ponekad bilo iritantno, ali najčešće šarmantno i smešno. Bio je obožavan, u njega su se zaljubljivali i muškarci i žene. Bio je tužan. Iskonski tužan. Nesnađen. Skočio je sa 14. sprata. Skočio je jer nije mogao više.

A vi ste sa bezbedne udaljenosti, odvojeni monitorima, šturim informacijama, pa i kilometrima, gledali tu fotografiju. Nije vas bolelo. Ali jednom, kada otvorite prozor (bilo stana, bilo browsera), budite svesni da tamo može biti slika ili prilika nekoga čije oči i osmeh ste vi poznavali. Tek tada ćete zaista znati koliko je uznemirujuće. Ali nadam se da nikad, zapravo, nećete saznati.

[Avgust 2017]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s